Megnyílt Zalaegerszegen Közép-Európa első biometán töltőállomása!

A Zalavíz Zrt. szennyvíztisztítója telephelyén állították üzembe Közép-Európa első biometán töltőállomását.

A szennyvíziszapból előállított biometánnal, egyenlőre a cég 100 db saját autója tankolhat, ebből is még csak egy van átalakítva. A jövőben az önkormányzati járműpark és a tömegközlekedési eszközök feltöltését is innen biztosítják,

alt mivel a Zalavíz Zrt.  részben az önkormányzat tulajdonát képezi, majd később a lakosság részére is nyitva áll  az olcsó és környezetbarát tankolás lehetősége, ha elegendő mennyiséget tudnak előállítani. A megtakarítás jelentős, hiszen 350 Ft-os benzinár helyett, 80-100 Ft-os önköltségi áron tudják biztosítani az üzemanyagot.
Nemcsak gazdaságilag, de környezetvédelmi szempontból is hasznos ez a beruházás. Zalaegerszeg pályázik az ökováros címre, ennek keretében hozták létre a szennyvíztisztítót is, ami képes előállítani a biogázt fűtésre, villamos-energia termelésre és üzemanyag előállításra is. A megyeszékhelyen és Lentiben is klórozás helyett UV fénnyel fertőtlenítik az ivóvizet, a jövőben pedig ásványvíz minőségre emelik. A hulladékot szelektíven kezelik, a rothasztó tornyokban ultrahanggal távolítják el a lerakódásokat. Valamint egyéb alternatív energiaforrásokat is igénybe kívánnak venni.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.